expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

TRANSLATE

Tuesday, 30 December 2014

AYAM MASAK MERAH


Bahan bahan:

1 ekor ayam - lumur garam & kunyit dan goreng separuh masak.
(Jangan gorang ayam terlalu lama kerana ayam akan menjadi keras)
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu besar sos cili
250 ml air
3 biji tomato - belah 4
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
1 tin kecil kacang peas

Bahan bahan hiris:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia - hiris jadi 3 keping

Bahan bahan kisar:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar

Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul sebati.

Masukkan cili kering yang dikisar dan sos cili. Tumis sehingga bahan-bahan ini pecah minyak.

Setelah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh tadi. Kacau rata dan biarkan seketika.

Masukkan air mengikut kepekatan kuah dan masukkan buah tomato dan garam.

Masak sehingga pecah minyak. Perasakan dengan sedikit gula dan kacau dah sebati.

Jika suka, boleh masukkan kacang peas dan biarkan sebelum api dipadamkan.


Sedia dihidang!

No comments:

Post a Comment